سه تالاب مجموعه هامون کاملاً خشک هستند!!!!

مدیر کل محیط زیست استان سیستان و بلوچستان گفت: ورودی آب مجموعه هامون صفر است و نهر «چاه نیمه» تنها منبع آبی در منطقه است. مهندس پرویز آرامنش ضمن اعلام این مطلب افزود: شرایط آبی تالاب های هامون متأثر از شرایط بالادست است. متاسفانه به دلیل نامناسب بودن وضعیت بارندگی در حوضه آبریز رود هیرمند، ورودی آب به تالاب های هامون صفر است و هر سه تالاب این مجموعه کاملاً خشک هستند.
وی درباره اثرات خشک شدن هامون گفت: با توجه به اینکه در این فصل ورود پرندگان مهاجر به منطقه آغاز شده است، اما فقط در منطقه چاه نیمه شاهد حضور پرندگان مهاجر هستیم. حتی در شهر زابل و اطراف آن نیز که هر سال پذیرای پرندگان مهاجر زیادی بود، امسال هیچ پرنده ای وجود ندارد.
مدیر کل محیط زیست استان سیستان و بلوچستان همچنین خبرداد: به منظور بررسی دقیق تر وضعیت هامون، روز دوشنبه بازدیدی از مناطق مرزی زابل خواهیم داشت.
گفتنی است از سالیان گذشته، بسیاری از ساکنان شهر زابل و روستاهای اطراف تالاب هامون، به صیادی و شکار مشغول بوده اند که خشک شدن هشت ساله تالاب هامون باعث به وجود آمدن مشکلات اقتصادی زیادی برای آنان شده است. تا جایی که این افراد برای امرار معاش مجبور به فعالیت در شغل های کاذب، غیر رسمی و بعضاً غیر قانونی شده اند.

منبع: سبز پرس- گروه محیط زیست طبیعی 

 

برگرفته از:سایت انجمن جبهه طبیعت 

  

تصادف یک قلاده پلنگ با خودروها در جاده گلستان

جاده پارک ملی گلستان که سالهاست مورد اختلاف بین کارشناسان محیط زیست و وزارت راه است، ‌بار دیگر از بین حیات وحش منطقه قربانی گرفت. در پی برخورد یک دستگاه خودروی سواری عبوری با یک قلاده پلنگ در محل تفرجگاه گلستان در داخل پارک ملی،‌ این پلنگ کشته شد. این دومین سانحه بزرگ در یک ماه اخیر است که در جاده پارک ملی گلستان رخ می دهد و هر بار یکی از بزرگترین پستانداران منطقه که بخشی از تنوع زیستی این پارک را تشکیل می دهد،‌ جان خود را از دست می دهد، ‌به طوریکه یکماه قبل نیز در همین جاده یک قلاده خرس در اثر برخورد با خودروهای عبوری کشته شد.
پلنگ یکی از گونه های کمیاب و در خطر انقراض ایران است که این روزها به عناوین مختلف گزارش های زیادی از کشته شدن آنها در چهارگوشه ایران‌به گوش می‌رسد.
توسعه بی‌رویه روستاها و مناطق شهری،‌ توسعه اراضی کشاورزی و جاده ها و سدسازی‌ها بسیاری از زیستگاه‌های پلنگ ایرانی را در چند دهه اخیر از بین برده و باعث شده تا این جانور در برخورد مستقیم با مردم یا شکار شده و یا به به طرز دلخراشی توسط نیروهای انتظامی و حتی محیط بانان کشته شوند.
از سوی دیگر در حالی که هرساله در نتیجه تصادفات خودروهای عبوری با حیات وحش پارک ملی گلستان بیش از یکصد حیوان از گونه های مختلف جانوری را به کام مرگ می کشاند نه تنها این جاده بر طبق مصوبه هیئت دولت از داخل پارک خارج نمی شود بلکه هم اکنون وزرات راه در صدد است تا جاده 11 متری گلستان را با 60 متر افزایش عرض،‌ به یک جاده 4 بانده تبدیل کند که این موضوع در آینده نزدیک می تواند باعث تکه تکه شدن زیستگاه در پارک ملی گلستان و جدایی بین جمعیت ها در دوطرف پارک ملی شود.  

 

منبع:سایت انجمن جبهه طبیعت 

پرنده نگری چیست؟

رفتن به طبیعت و تماشای پرندگان زیبا، تفریحی است که ده ها سال است در بین مردم دنیا رواج یافته و علاقه مندان فارغ از نوع شغل یا تخصص با شوق و ذوق وافر به این تفریح سالم می پردازند. برخلاف تصور عامه مردم، برای پرنده نگری لازم نیست پرنده شناس باشید، علاقه مندی به طبیعت کافی است. کما اینکه زیبایی و رنگارنگی پرهای یک سهره یا زیبایی آواز یک توکا هر بیننده یا شنونده یی را تحت تاثیر قرار می دهد. آرامش و لذت پرنده نگری به حدی است که بسیاری از روانشناسان آن را راه حلی برای آرامش فکری و تقویت روحیه افراد می دانند.

تعداد پرنده نگرهای دنیا مرتباً رو به افزایش است تا حدی که در کشورهای انگلیس و آلمان برابر طرفداران فوتبال، پرنده نگر وجود دارد. در کشور ما نیز روز به روز بر تعداد دوستداران پرندگان و پرنده نگری افزوده می شود. پرنده نگری جزء هیچ یک از شاخه های علوم محسوب نمی شود و یک پرنده نگر در زمره محققان به شمار نمی رود. بلکه پرنده نگری یکی از زیر شاخه های اکوتوریسم یا طبیعت گردی است. جالب است بدانید پرنده شناس ها بسیار جزیی تر از پرنده نگرها به پرندگان نگاه می کنند و فقط اهداف مطالعاتی و تحقیقاتی را دنبال می کنند. در حالی که پرنده نگری لذت بردن، تجربه کسب کردن و آموختن از دنیای پر رمز و راز پرندگان است و پرنده نگرها برای کسب لذت بیشتر، از جزیی نگری پرهیز می کنند. 

 

چگونه می توان یک پرنده شناس شد
با داشتن یک کتاب راهنما، یک دوربین چشمی و یک دفترچه یادداشت مشاهدات صحرایی، یک فعالیت مهیج آغاز می شود. در مرحله بعدی عضویت در یک کلوپ پرنده نگری و شرکت در کلاس های آموزشی یا همراه شدن با افراد با سابقه، در مدت کوتاهی شما را به یک پرنده نگر خوب تبدیل خواهد کرد.  

از کجا شروع کنیم
شما می توانید از همین امروز آغاز کنید. کافی است با دقت به فضای سبز حیاط خانه خود بنگرید یا در پارک محل زندگی تان به دنبال پرندگان بگردید یا به صدای آنها گوش دهید. در مرحله اول ممکن است نتوانید تفاوت «سار» و «توکای سیاه» را از هم تشخیص دهید، اما همین که فرق کلاغ و طوطی را بدانید یعنی اینکه شما راه را آغاز کرده اید. مطمئن باشید که شما می توانید پرنده نگر خوبی باشید، زیرا خمیر مایه اصلی کار که علاقه است را دارید.  

 

منبع:سایت انجمن جبهه طبیعت